Sant Aniol de Finestres

El terme municipal ocupa l’extrem sud-est de la Garrotxa i compren tres nuclis habitats: Sant Esteve de Llémena, Sant Aniol i la Barroca. Compta amb uns 350 habitants i té una superfície de 47km2.

Sant Aniol és l’últim poble de la Vall del Llémena i precisament el topònim “finestres” fa referència al final de la vall. Així doncs, aquest petit poblet està envoltat per un semicercle de muntanya mitjana, com el Puigsallança (1027 m), la Roca del castell de finestres (957 m) o la Roca de Migdia (788 m).

La Vall del Llémena

La Vall del Llémena presenta una orientació de Nord Oest a Sud Est, aquest fet juntament amb una orografia força aspre, permet trobar una fauna i flora molt variada. Observem que les espècies vegetals de fulla caduca (rouredes, fagedes i alguns castanyers) s’ubiquen en vessants obacs mentre que a la solana són de fulla perenne (alzina). Els nombrosos torrents tenen vegetacions pròpies i autòctones (vern, avellaner, freixes, llorers…) tot i que també trobem alguna acàcia (espècie invasora) com per exemple al pont que travessa la Llémena a prop del restaurant can Tura.
Senglar, llebre, conill, gaig, teixó, tudó, geneta, cabirol, pit roig, guilla, gripau, reineta, esquirol, … i fins i tot algun cèrvol es poden observar pels entorns de la casa, o si més no alguns dels seus rastres pinyes rossegades, excrements, terres remenades per senglars, petjades en el fang… són fàcils de veure en algun dels prats o entorns fluvial.
Destaquem la bona conservació de la fauna i flora dels cursos fluvials de la zona que exceptuant la Llémena es solen presentar eixutes en mesos de sequera. Si ens acostem a les seves aigües podrem descobrir per exemple tritons i si tenim sort alguna tortuga de rierol. Això ens denota la qualitat de les aigües en un indret poc humanitzat.
La geologia també és molt interessant ja que trobem indrets amb materials magmàtics com poden ser els del gorg que trobem a sota l’embotelladora. Tot i això domina el paisatge la roca sedimentària que ens permet la formació de cingleres de parets verticals.